DRW Draubruecke 2

Met de Europese fietsrouteplanner vindt u snel en simpel de beste fietsroute voor uw fietsvakantie. De benodigde gidsjes bestelt u direct vanaf de site! 

Wilt u hier uw banner zien staan? dat kan! Stuur een mail, en we nemen z.s.m. contact met u op. 


Ooit draaiden er bijna 200 molens in het Osnabrücker Land, aangedreven door wind of water. Vooral de watermolens waren in het Middelberglandschap een klassieke vorm van energiewinning. Ondanks dat stoom en elektriciteit in de 19de eeuw de traditionele wind,- en watermolens verdrongen, bleef de fascinatie voor deze nostalgische techniek bestaan. Het Osnabrücker Land telt nu nog 22 molens, waarvan 17 water,- en 5 windmolens.

Vooral in de jaren ’80 en ’90 werden er daadkrachtige verenigingen van molenliefhebbers opgericht, om met uitvoerige restauratiewerkzaamheden te redden wat er te redden viel en de molens opnieuw te kunnen gebruiken. Deze Osnabrücker Molenroute is meer dan 405 kilometer lang en loopt langs 22 wind,- en watermolens in het natuurpark van het Osnabrücker Land. Een aantal van deze goed onderhouden molens zijn nog altijd in gebruik en de meeste kunnen ook van binnen worden bezichtigd.

Knalrode molen

Zonder twijfel geldt de windmolen in Groß Mimmelage bij Badbergen als één van de mooiste molens in het Osnabrücker Land. De opvallende, knalrode molen werd rondom 1800 gebouwd en na de Tweede Wereldoorlog elektronisch bediend. In 1992 begonnen de uitgebreide restauratiewerkzaamheden en ontstond er in het molenaarshuis een bakkerij.

Oliemolens

In de oliemolens in Bippen en in Melle werd olie gewonnen uit oliehoudende vruchten zoals koolzaad en beukennoten. Ook deze molens zijn gerenoveerd en voor het publiek toegankelijk. In Lechtingen, een stadsdeel van Wallenhorst, kan men iedere zaterdagochtend de ‘torenwindmolen’ bezichtigen. In de herfst wordt hier een grote biologische markt georganiseerd en kunnen bezoekers onder andere zelfgemalen meel kopen.

Watermolens

De watermolen in Bad Essen uit 1780 is een prachtig vakwerkgebouw. Het indrukwekkende waterrad, met een doorsnede van 5,6 meter, levert de nodige energie. Iedere zaterdag tussen Pasen en eind oktober kunnen de bezoekers een demonstratie bijwonen waarbij de productie van graan tot meel te zien is. Andere bezienswaardige molens langs de route zijn de historische watermolen in Belm en de watermolen ‘am Goldbach’ in Hagen-Gellenbeck.

Molenroute

Omdat de molenroute door alle steden en plaatsen in het Osnabrücker Land loopt, zijn er onderweg natuurlijk talrijke bezienswaardigheden te bezoeken. Het museum en park Kalkriese, het textielmuseum in Bramsche, de binnenstad van Osnabrück, de dinosaurussporen in Bad Essen en een groot aantal kleinere musea zijn absoluut een bezoek waard. De fietstocht is makkelijk te fietsen en bestaat uit etappes op rustige en geasfalteerde wegen. De route wordt aangegeven met vignetten en is in beide richtingen goed bewegwijzerd. Het in totaal 2500 km lange fietsroutenetwerk in het Osnabrücker Land maakt vele individuele varianten van deze molenroute mogelijk.

U kunt een reactie achterlaten op deze website. Daarvoor dient u eerst in te loggen met behulp van Facebook, Google, Linkedin of Twitter. Klik rechtsboven op één van de icoontjes.

Fietsreisorganisaties

Wilt u liever een georganiseerde reis boeken? Zoek dan hier de reisorganisatie die fietsreizen aanbiedt in het door u gewenste land.

Overnachten op vakantie

logotrekkershutten

Trekkershutten Nederland

 


Vrienden op de Fiets

 

GPS-tracks

Veel lange-afstands-fietsroutes zijn ook beschikbaar als GPS.


Bikemap.net


GPStracks.nl

gpstracks-120x60


bannerMediumTiny

GPSies.com


RouteYou.com


GPS-info.nl


GPScoordinaten.nl


GPStrails.nl

gpstrailsbanner

Vakantiewegwijzer

De Vakantiewegwijzer wijst u de weg naar uw fietsvakantie-info! 

 • Oostzeekust-fietsroute Polen

  wil het oostzee route van u kopen ? Is deze ook in het nederlands? mijn mail adres is temprementoo@gmail.com

  Lees meer ...

   
 • Onbegrensd fietsen naar Venetië

  Wij hebben het hier over de Alpe Adria Trail natuurlijk. Wij hebben tevens een stalling voor uw fietsen. U kunt ook een kijkje op onze website nemen www.hauskolbnitz.com

  Lees meer ...

   
 • Onbegrensd fietsen naar Venetië

  Ter hoogte van Etappe 8 in Kolbnitz langs de wandelroute net na de Danielsberg voeren wij onze B&B Haus Kolbnitz met gezellige bar. U kunt bij ons overnachten voor € 28,50 p.p. met ontbijt. Voor boekingen kunt u bellen naar +436505916748 of ...

  Lees meer ...