DRW Draubruecke 2

Met de Europese fietsrouteplanner vindt u snel en simpel de beste fietsroute voor uw fietsvakantie. De benodigde gidsjes bestelt u direct vanaf de site! 

Wilt u hier uw banner zien staan? dat kan! Stuur een mail, en we nemen z.s.m. contact met u op. 


De Donau fietsroute is een van de populairste fietsroutes in Europa. De Donau is naast de Wolga de grootste rivier van het Europese continent. 1000 kilometer langer dan de Rijn, en een watervanggebied dat bijna vier keer zo groot is als dat van de Rijn. De Donau stroomt door acht landen en was lange tijd de belangrijkste route tussen Zuid-Rusland, centraal Azië en Midden-Europa. 


In het Schwarzwald ontspringt de Donau op meerdere plaatsen. In het vriendelijke stadje Donaueschingen komen verschillende bronriviertjes samen, en heet de rivier ook 'officieel' Donau, de naam die de rivier houdt tot aan de Zwarte Zee. De oevers van de Donau bieden een gevarieerde aanblik, met mooie vergezichten en leuke oude stadjes. De rivier wurmt zich door het gebergte van de Beierse Alpen. Vanaf Regensburg is de Donau voor schepen toegankelijk, en is het dal waar de Donau stroomt duidelijk weider dan het eerste gedeelte.

Donauradweg 1: Donaueschingen - Passau, de Duitse Donau-fietsroute, 560 km

 

donau1

 

De Duitse Donauradweg voert langs de oevers van de nog kleine Donau, van de oorsprong in Donaueschingen tot de Oostenrijkse grens bij Passau. De route voert over jaagpaden en autoluwe wegen. Grote klims worden vermeden, al moet er af en toe op de pedalen worden gestaan om de dorpjes langs de route aan te doen. De totale route van Donaueschingen naar Passau is 560 kilometer.

 

 

donau1hoogte

 

 

 

 

Donauradweg 2: Passau - Wenen, 340 km

 

donau2

Als fietsers spreken over 'de Donauradweg' bedoelt 9 van de 10 het Oostenrijkse gedeelte van Passau naar Wenen. De fietsroute op dit traject is al decennia lang één van de meest gefietste langere trajecten ter wereld. Natuurlijk is het continue geleidelijke dalen (met de stroom mee) een belangrijke reden van deze populariteit, maar het zou de route te kort doen dat als enige reden aan te voeren. Ook de vaak grandioze uitzichten op de bergen, het heerlijk rustig autovrij fietsen en de leuke stadjes en gezellige cafeetjes langs de route maken dit een zeer geschikte fietsroute voor vakantiegangers.

 

donau2hoogte

 

 

Donauradweg 3: Wenen - Boedapest, 300 km

 

donau3

Het derde deel van de fietsroute langs de Donau voert langzaam maar zeker het onbekendere oosten van Europa in. Ook dit deel volgt het water, maar desondanks zitten er een aantal kleine heuveltjes in waardoor de tocht iets zwaarder is dan het voorgaande gedeelte. Tel daarbij het aantal campings en andere voorzieningen (beduidend minder), en je komt vanzelf tot de conclusie dat deze route iets avontuurlijker is dan de eerste twee stukken. De route begint in Oostenrijk, maar voert al snel over de grens naar Slowakije en Hongarije. Deze landen zijn voor de gemiddelde fietser nog onontgonnen gebied. Jammer eigenlijk, want dit stuk route gaat over goede wegen en fietspaden, langs gezellige Hongaarse dorpjes en Slowaakse steden. De route eindigt in Boedapest, als eindpunt van een fietstocht toch minstens zo spannend als Wenen.

donau3hoogte


Donauradweg 4: Boedapest - Belgrado, 570 km 


bldonau4

Via Hongarijë, Servië en Roemenië trekt de Donaufietser steeds verder oost-Europa in. Maar nog steeds over rustige wegen, jaagpaden en vaak fietspaden, en grote stukken langs de Donau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donauradweg 5: Belgrado - Zwarte Zee, 870 km 

bldonau5kaart

 

Voor de echte doorzetter die van avontuur houdt is in 2010 het vijfde deel van de Donaufietsroute verschenen. Door landen als Servië, Kroatië, Bulgarijë en Roemenië voert de route naar de Zwarte Zee. Ook echter in deze toch niet heel toeristische landen is de Donau aangegrepen om een mooie fietsroute uit te zetten over rustige landweggetjes en jaagpaden. Onderweg worden verschillende grote steden aangedaan die desgewenst als einddoel kunnen dienen van een lange fietstocht. 

 

Van deze hele fietsroute is een GPS-track beschikbaar.

U kunt een reactie achterlaten op deze website. Daarvoor dient u eerst in te loggen met behulp van Facebook, Google, Linkedin of Twitter. Klik rechtsboven op één van de icoontjes.

Reacties   

# Peter de Vries 17-08-2012 10:33
Zelf heb ik nu aan aantal keer het Donau gebied, en dan vooral het duitse gedeelte met de fiets gedaan. Zeker een aanrader!

Vooral het gebied in Donaueschingen vond ik zeer mooi.
# eline 14-02-2011 12:12
Gaat dit deel van de route tot aan belgrado (dat zegt het routeboekje) of tot aan de zwarte zee (dat zegt de omschrijving) ?

Admin: nieuwe uitgave, het oude deel vier is opgesplitst in deel 4 en deel 5. Zoals het nú op de site staat klopt het.
# Katarina Bresser 04-10-2010 12:42
Luxe vakantievilla is te huur langs de Donau op de grens van Slowakije-Honga rije in de buurt van tweelingstad Komarno. U fietst langs onze villa! Kijk verder op onze website: www.vakantievillainslowakije.com
# Sven De Jongh 04-01-2008 12:26
Wij trekken met drie groepen deze zomer naar Roemenië. We volgen een deel langs de Donau en dan vooral van wenen tot in Novi Sad. DAarna steken we door tot in het dorpje in Roemenië waar we enkele projecten lopen hebben, dus zoals jullie wel door zullen hebben het wordt een sponsortocht. Ben ik op zoek naar mensen die deze tocht al ondernomen hebben om hen onder een spervuur van vragen te leggen.

Sven


\\n

Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spam bots, u heeft Javascript nodig om het te bekijken0479/246824
# Marieke Annink 27-11-2007 09:23
Wilt u wel langs de Donau fietsen, maar niet zelf zoeken naar routegidsen, overnachtingspl aatsen, kaarten, bagagevervoer of fietshuur. Dan zijn de georganiseerde fietsreizen langs de Donau van Eigen-Wijze Reizen interessant voor u.

De trajecten 1, 2, en 3 zijn als losse reis te boeken. Maar u kunt ook trajecten koppelen en bijvoorbeeld in één keer van de bron van de Donau naar Boedapest fietsen.

Bij alle reizen is de overnachting, het kaartmateriaal en het bagagevervoer geregeld. U kunt met uw eigen fiets het traject fietsen, maar ook een huurfiets huren. U kunt kiezen voor overnachten in een hotel, op een cruiseschip of in een pension op basis van logies en ontbijt, of op basis van halfpension.Kli k hier voor meer informatie (www.eigenwijzereizen.nl/?ma=home&sa=&la=Oostenrijk&id=179)

Fietsreisorganisaties

Wilt u liever een georganiseerde reis boeken? Zoek dan hier de reisorganisatie die fietsreizen aanbiedt in het door u gewenste land.

Overnachten op vakantie

logotrekkershutten

Trekkershutten Nederland

 


Vrienden op de Fiets

 

GPS-tracks

Veel lange-afstands-fietsroutes zijn ook beschikbaar als GPS.


Bikemap.net


GPStracks.nl

gpstracks-120x60


bannerMediumTiny

GPSies.com


RouteYou.com


GPS-info.nl


GPScoordinaten.nl


GPStrails.nl

gpstrailsbanner

Vakantiewegwijzer

De Vakantiewegwijzer wijst u de weg naar uw fietsvakantie-info! 

 • Oostzeekust-fietsroute Polen

  wil het oostzee route van u kopen ? Is deze ook in het nederlands? mijn mail adres is temprementoo@gmail.com

  Lees meer ...

   
 • Onbegrensd fietsen naar Venetië

  Wij hebben het hier over de Alpe Adria Trail natuurlijk. Wij hebben tevens een stalling voor uw fietsen. U kunt ook een kijkje op onze website nemen www.hauskolbnitz.com

  Lees meer ...

   
 • Onbegrensd fietsen naar Venetië

  Ter hoogte van Etappe 8 in Kolbnitz langs de wandelroute net na de Danielsberg voeren wij onze B&B Haus Kolbnitz met gezellige bar. U kunt bij ons overnachten voor € 28,50 p.p. met ontbijt. Voor boekingen kunt u bellen naar +436505916748 of ...

  Lees meer ...