DRW Draubruecke 2

Met de Europese fietsrouteplanner vindt u snel en simpel de beste fietsroute voor uw fietsvakantie. De benodigde gidsjes bestelt u direct vanaf de site! 

Wilt u hier uw banner zien staan? dat kan! Stuur een mail, en we nemen z.s.m. contact met u op. 


Euroroute R1

De Euroroute R1 is met recht een Euroroute: De 3500 km lange fietsroute voert van Boulange sur Mer in Frankrijk, via België en Nederland (LF 1 en LF 4) naar Arnhem. Van Arnhem naar Berlijn dwars door Duitsland. Na Berlijn steekt de route de Duits-Poolse grens over en vervolgt zijn weg naar de Baltische Staten door Noord Polen en Kaliningrad. De route eindigt uiteindelijk in St Petersburg. Wie het gehele traject in één keer wil fietsen, heeft veel tijd nodig. Fietsers die niet zoveel tijd aaneengesloten hebben, kunnen de R1 in deeltrajecten doen. Bijvoorbeeld van Nederland naar Berlijn (ca. 800 km vanaf de Nederlands/Duitse grens) of van Berlijn naar Gdansk (eveneens ca. 800 km). De fietsroute R1 is voor een groot deel al bewegwijzerd. Aan de trajecten die momenteel nog niet zijn bewegwijzerd (Rusland en Letland) wordt gewerkt.  Aan de hand van kaarten en een plaatsnamenlijstje is de weg evenwel goed te vinden.


europaradweg-r1

 

Van Arnhem naar Berlijn

 

Het Duitse deel van de Euroradweg R1 is beschreven in een Bikelinegidsje. De routebordjes op dit traject variëren nogal in vorm, waaraan je duidelijk kunt zien dat er verschillende organisaties in verschillende tijdspannes aan de slag zijn geweest: paddestoelen, paaltjes met groene en soms rode letters, en nog veel meer soorten fietsbordjes. Dit kan wel eens tot verwarring leiden. Hoewel de route dus in Duitsland geheel bewegwijzerd is, is het door het ontbreken, slechtleesbaarheid, of verdraaien van bordjes niet mogelijk de route te rijden zonder kaart of routeboekje.

De route voert de fietser dwars door Duitsland. Het karakter van de fietsroute is dan ook niet simpel aan te geven. Zeker is echter dat de route je een goed beeld van verschillende Duitse gebieden geeft. De fietsgebieden waar de fietser doorheen komt zijn ook goed te befietsen in een korte vakantie:

 • Westfalen (rondom Münster), een wat vlak op Oost-Nederland gelijkend gebied
 • Het Teutenberger woud, niet al te hoog met een golvend gebied als doorsteek naar de Harz
 • De Harz, een middengebergte waar de route langs de noordrand voert. Geen hoge beklimmingen maar wel pittig fietswerk. Mooie uitzichten en stadjes
 • Oost-Duitsland met zijn in-opbouw-zijnde economie maar ook wel wat minder fraaie steedse gebieden. Een erg rustig landschap
 • De grote steden en rivieren in de buurt van Berlijn

Het fietsen is, behalve circa 100 km in de Harz, niet echt zwaar. Er wordt wel redelijk zigzaggend over de kaart gegaan, om zo de rustigste en mooiste weggetjes te benutten. Dankzij de stille wegen kan je veel dieren waarnemen, hertjes, marters, hazen en konijnen en een keur aan vogels.

Oost Europa

bestelknopje de informatiebrochure van de Europafietsers

  Berlijn - Litouwen

  Litouwen - St.-Petersburg


Na Berlijn steekt de route de Duits-Poolse grens over en vervolgt zijn weg via Gdansk naar Kaliningrad. Eenmaal in de Baltische staten aangekomen kunt u genieten van de gastvrijheid en de nog niet door andere toeristen verpeste natuurgebieden en mooie dorpen. In Estland en Litouwen fietst u over de landelijke fietsroutes aldaar. Als u uiteindelijk via Tallinn of Tartu de Russiche grens nadert, nadert u ook het einde van de fietsroute. Deze eindigt namelijk uiteindelijk in St Petersburg, met een uitloop naar Helsinki. Van dit traject is bij de Europafietsers een brochure te bestellen met handige tips en de globale routebeschrijving. Sinds augustus 2010 is er ook een officiele routegids voor het traject Berlijn - Litouwen en Litouwen - St.-Petersburg.

 

Meer informatie over de Euroradweg R1 vindt u op de site www.euroroute-r1.de.

 

Van deze fietsroute is een GPS-track beschikbaar.

U kunt een reactie achterlaten op deze website. Daarvoor dient u eerst in te loggen met behulp van Facebook, Google, Linkedin of Twitter. Klik rechtsboven op één van de icoontjes.

Reacties   

# E.J. van de spreng 08-10-2012 23:19
In 2011 is camping Wolfstein in Bad Harzburg, beter bekend onder de naam FZZ Wolfstein failiet gegaan. Op dat moment hebben wij een vereniging gesticht onder de naam Die Wölfe vom Wolfstein eV.

Vanaf de weg lijkt de camping verlaten, maar men moet de camping een kleine 200 meter oprijden om op ons terrein te komen. De accommodatie is eenvoudig maar zeer schoon en goed onderhouden. De douches zijn prima en deze zomer hebben wij gelukkig gasten mogen ontvangen uit Duitsland, Nederland en Rusland op de fiets en per voet. De sfeer op de camping is uitstekend en zeer rustig vanwege de ligging in het bos. Er komt binnenkort een verwijzing aan de wegrand naar de camping.

Het zou jammer zijn als de fietsers en voetgangers doorrijden naar de volgende camping die een kleine 40 kilometer verder is volgens de kamperende fietsers.

Hij ligt aan de R1 en is in de wijde omtrek de enige camping.
# Clara Dubber / Jan Bruin 03-01-2009 18:00
Inmiddels hebben we het Russische en Baltische deel van de tocht gefietst. De GPS tracks staan elders op deze site. Ons verslag en foto\'s tref je aan op onze site.
Het is echt een aanrader, dit deel van de tocht.
# Clara Dubber /Jan Bruin 25-05-2008 13:16
Al drie jaar fietsen we over de R1 route. Polen vonden we zo interessant dat we daar ook een variant langs de kust hebben gefietst en vandaar door de Mazuren naar Litouwen en langs de rivier de Nemunas terug naar Klaipeda. Een prachtige rivier, nog in natuurlijke staat in een gastvrij land. Dit jaar fietsen we het stuk door Rusland naar Tallinn.
# Erik van den Boom 24-11-2007 16:28
De R1 is de eerste beschreven route die ik reed. Ik deed Arnhem - Berlijn eind october 2007. Daarvoor zocht ik altijd zelf mijn routes uit, maar meer en meer allergisch voor autoverkeer besloot ik eens een boekje te kopen,,, een groot succes. Verreweg de meeste tijd zat ik ver weg van auto's. Heerlijk. Het is, zeker rond het Harzgebergte, een wat ruige route (veel ongeasfalteerd) maar dat geeft althans mij juist veel voldoening.

Fietsreisorganisaties

Wilt u liever een georganiseerde reis boeken? Zoek dan hier de reisorganisatie die fietsreizen aanbiedt in het door u gewenste land.

Overnachten op vakantie

logotrekkershutten

Trekkershutten Nederland

 


Vrienden op de Fiets

 

GPS-tracks

Veel lange-afstands-fietsroutes zijn ook beschikbaar als GPS.


Bikemap.net


GPStracks.nl

gpstracks-120x60


bannerMediumTiny

GPSies.com


RouteYou.com


GPS-info.nl


GPScoordinaten.nl


GPStrails.nl

gpstrailsbanner

Vakantiewegwijzer

De Vakantiewegwijzer wijst u de weg naar uw fietsvakantie-info! 

 • Oostzeekust-fietsroute Polen

  wil het oostzee route van u kopen ? Is deze ook in het nederlands? mijn mail adres is temprementoo@gmail.com

  Lees meer ...

   
 • Onbegrensd fietsen naar Venetië

  Wij hebben het hier over de Alpe Adria Trail natuurlijk. Wij hebben tevens een stalling voor uw fietsen. U kunt ook een kijkje op onze website nemen www.hauskolbnitz.com

  Lees meer ...

   
 • Onbegrensd fietsen naar Venetië

  Ter hoogte van Etappe 8 in Kolbnitz langs de wandelroute net na de Danielsberg voeren wij onze B&B Haus Kolbnitz met gezellige bar. U kunt bij ons overnachten voor € 28,50 p.p. met ontbijt. Voor boekingen kunt u bellen naar +436505916748 of ...

  Lees meer ...