DRW Draubruecke 2

Met de Europese fietsrouteplanner vindt u snel en simpel de beste fietsroute voor uw fietsvakantie. De benodigde gidsjes bestelt u direct vanaf de site! 

Wilt u hier uw banner zien staan? dat kan! Stuur een mail, en we nemen z.s.m. contact met u op. 


De Groene weg naar de Middellandse Zee
groene-weg-middellandse-zeeDe fietsroute 'De groenen weg naar de Middellandse Zee' begint in het makkelijk bereikbare Maastricht en gaat via België, Luxemburg en Oost-Frankrijk naar het voormalige vissersplaatsje Saintes Maries-de-la-Mer aan de Franse zuidkust. De 1230 km lange weg is af te leggen zonder gebruik te maken van hoge paswegen in Vogezen, Jura en Alpen. U komt niet hoger dan 600 meter en dat slechts enkele malen. Druk verkeer en al te grote steden worden vermeden. Wat u aan cultuurschatten onderweg tegenkomt wordt vermeld in de gids, maar de nadruk ligt op de ongekende stilte van de natuur en het nagenoeg ontbreken van snelverkeer in stadjes en dorpen. Behalve de hoofdroute zijn er een drietal alternatieve routes toegevoegd. Zo kunt u op een andere manier door de Ardennen rijden of desgewenst een ander eindpunt aan de Middellandse Zee kiezen (Narbonne), of een extra rondje door het natuurpark van de Camargue fietsen.

De fietsroute bestaat uit twee delen:
Deel 1, van Maastricht naar Marnay (615 km) met een even lang Ardennenalternatief
Deel 2, van Marnay naar Stes. Maries-de-la-Mer (615 km) met alternatief naar St.Pierre-sur-Mer bij Narbonne (277 km) en een ronde door het natuurpark Camargue (55 km).
Beide gidsen zijn geheel uitgevoerd in kleur en voorzien van kleurenkaartjes 1:150.000, stadsplattegrondjes, hoogteprofielen en heen- en terugbeschrijving. Dat laatste maakt de route ook geschikt voor hen die liever willen terugfietsen.

Deel 1, van Maastricht naar Marnay


De hoofdroute verlaat Maastricht zuidwaarts langs de Maas en slingert al snel omhoog de Ardennen in. Dat is inderdaad even werken, maar de spectaculaire uitzichten maken alles goed. Bovendien bent u meteen goed ingefietst voor de rest van het traject. Via het hoogste punt van 560 meter daalt u af naar de Amblève en fietst weer geleidelijk langs de Lienne omhoog naar een golvend plateau met bossen en weiden. Ter hoogte van Bastogne is het zwaarste achter de rug en duikt u Luxemburg in. Via de Sûre en Alzette gaat het langs de stad Luxemburg naar Bettembourg en dan Frankrijk in. Daar volgt het rustig golvende landschap van de Lorraine met eenzame dorpjes, fel-gele koolzaadvelden en nevelige verten. Via de stadjes Lunéville, Charmes en Darnay wordt via de oevers van de Saône het plaatsje Marnay in het Departement Vosges bereikt, waar Deel 1 eindigt.

U kunt ook een alternatieve route door de Ardennen kiezen. Die gaat vanuit Maastricht langs Tongeren, dan via Huy naar Rochefort en via St.Hubert naar Bettembourg onder Luxemburg. Daar wordt de hoofdroute weer bereikt. Een verschil met de hoofdroute is, dat het klimwerk na Maastricht nog een dagje uitgesteld wordt, zodat u eerst wat kunt infietsen voordat u omhoog gaat. Qua schoonheid doen beide routes weinig voor elkaar onder.

Deel 2, van Marnay naar de Middellandse Zee


Vanuit het Departement Vosges voert de route zonder veel klimwerk verder zuidwaarts, de Franse Jura binnen. Na Poligny beklimt u het Juraplateau, waar het hoogste punt van deze route ligt (600m). Dit parkachtige landschap biedt fraaie uitzichten en wordt gevolgd door een mooie afdaling langs de oevers van de Ain met zijn stuwmeren. Na Loyettes mijdt de route het drukke Rhônedal, maar blijft wat oostelijker een aantal rustige, maar golvende landelijke weggetjes volgen, waardoor bevolkingscentra als Lyon en Vienne vermeden worden. U passeert daarbij ruige rivieren als de Isère (bij Romans) en de Drôme (bij Crest) en niet te hoge, maar uniek gelegen pasovergangen als Pas de Lauzens (500m). Al dat fraais kost enig klimwerk, maar het is ondanks ( of dankzij) dat volop genieten. Na een laatste hoogtepunt van 480 meter is het de resterende 160 kilometer comfortabel afdalen en verder fietsen over de vlakke weg. Via Orange gaat het langs de Rhône naar Avignon, een rustdag waard. Na Arles rijdt u het laatste stuk van de route door het unieke deltalandschap van de Camargue, met zijn rijstvelden, bamboebosjes, vogels en wilde paarden. Tenslotte bereikt u het eindpunt van uw fietstocht, het voormalige vissersplaatsje Stes.Maries-de-la-Mer.

Liefhebbers kunnen nog langer genieten door een extra rondje te fietsen over de dijk rond het Etang de Vaccarès met zijn beroemde flamingo's. Verder is er nog een alternatieve route van 280 kilometer opgenomen voor degenen die liever richting Pyreneeën willen fietsen. Even voor de stad Orange buigt deze route westelijk af en gaat via de wijngaarden van de Languedoc en de Gorges de l'Hérault naar het kustplaatsje St.Pierre-sur-Mer, vlakbij de stad Narbonne.

 

Meer informatie over deze fietsroute: www.europafietsers.nl.

 

Van deze fietsroute is een GPS-track beschikbaar.

U kunt een reactie achterlaten op deze website. Daarvoor dient u eerst in te loggen met behulp van Facebook, Google, Linkedin of Twitter. Klik rechtsboven op één van de icoontjes.

Reacties   

# fam folkerts 20-05-2011 09:32
Fijne B&B 5 km ten zuiden van roermond langs de reitsma route, groene route naar de middelandse zee. Mooie lichte kamers (zes) met eigen sanitair. Mee-eten kan ook, wel reserveren van te voren. tel 0475-331194 tot gauw :D ...
# Meeusen Jozef 20-05-2010 23:00
wij bezitten een vakantieverblij f op de route de groene weg naar de middellandse zee saint paulet de caisson (pontsaint esprit)kan verhuurd worden per nacht of week
# Rolph Lieverse 04-08-2009 13:49
Prachtige route!
Inmiddels is er ook een zgn. Eiffel alternatief door Duistland om de Ardennen te vermijden. Zeer de moeite waard.

Voor foto's en een verslag kijk op onze website.

Groet,
Rolph

Fietsreisorganisaties

Wilt u liever een georganiseerde reis boeken? Zoek dan hier de reisorganisatie die fietsreizen aanbiedt in het door u gewenste land.

Overnachten op vakantie

logotrekkershutten

Trekkershutten Nederland

 


Vrienden op de Fiets

 

GPS-tracks

Veel lange-afstands-fietsroutes zijn ook beschikbaar als GPS.


Bikemap.net


GPStracks.nl

gpstracks-120x60


bannerMediumTiny

GPSies.com


RouteYou.com


GPS-info.nl


GPScoordinaten.nl


GPStrails.nl

gpstrailsbanner

Vakantiewegwijzer

De Vakantiewegwijzer wijst u de weg naar uw fietsvakantie-info! 

 • Oostzeekust-fietsroute Polen

  wil het oostzee route van u kopen ? Is deze ook in het nederlands? mijn mail adres is temprementoo@gmail.com

  Lees meer ...

   
 • Onbegrensd fietsen naar Venetië

  Wij hebben het hier over de Alpe Adria Trail natuurlijk. Wij hebben tevens een stalling voor uw fietsen. U kunt ook een kijkje op onze website nemen www.hauskolbnitz.com

  Lees meer ...

   
 • Onbegrensd fietsen naar Venetië

  Ter hoogte van Etappe 8 in Kolbnitz langs de wandelroute net na de Danielsberg voeren wij onze B&B Haus Kolbnitz met gezellige bar. U kunt bij ons overnachten voor € 28,50 p.p. met ontbijt. Voor boekingen kunt u bellen naar +436505916748 of ...

  Lees meer ...