DRW Draubruecke 2

Met de Europese fietsrouteplanner vindt u snel en simpel de beste fietsroute voor uw fietsvakantie. De benodigde gidsjes bestelt u direct vanaf de site! 

Wilt u hier uw banner zien staan? dat kan! Stuur een mail, en we nemen z.s.m. contact met u op. 


Hanzefietsroute - Michael Wannet

 

De Hanzefietsroute koppelt een groot aantal Hanzesteden in Duitsland en Nederland aan elkaar. De route tussen de steden voert over het algemeen over zeer rustige wegen en paden en door een gevarieerd aantal interessante natuurgebieden en landschappen. Ieder deel van de Hanzeroute is een op zichzelf staande route. De drie delen vormen aan elkaar gekoppeld een lange rondrit van zo'n 3000 km door Nederland en Duitsland, die op ieder willekeurig punt begonnen of beëindigd kan worden. De in deze boeken beschreven route is met iedere fiets met 10 versnellingen goed te doen. De route loopt nagenoeg geheel door vlak gebied. Alleen deel drie is heuvelachtiger, maar ook dat stuk van de route komt niet boven de 600 meter uit. De fietsroute in deze gidsjes is hierdoor geschikt voor iedereen.

 

hanzefietsrouteIn de vroege middeleeuwen was bijna alles wat geproduceerd werd voor de lokale markt bestemd. Door verbeterde landbouwmethoden steeg de opbrengst en werd het overschot aangeboden op de regionale markten. Rondom deze markten begonnen de steden te groeien en hierin concentreerden zich allerlei vormen van nijverheid.

Na verloop van tijd ontwikkelde zich de internationale handel en hieruit is het Hanzeverbond ontstaan. De Hanze was een middeleeuws verbond van kooplieden dat een zeer groot handelsmonopolie wist te creëren.Tijdens de bloeiperiode van de Hanze kwam o.a. de architectuur in een aantal steden tot hoge ontwikkeling. Tot op de dag van heden proef je in het oude deel van veel Hanzesteden nog de middeleeuwse sfeer van toen.

Deel 1, van Zaltbommel naar Lübeck


Het Nederlandse deel van de route leidt door het rivierenlandschap van Waal en IJssel, dwars door de Weerribben en het open weidegebied in Friesland, over de Drentse Hondsrug en door het parkachtige Westerwolde. Ook vele nederlandse Hanzesteden worden aangedaan: Zaltbommel, Tiel, Nijmegen, Arnhem, Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, Kampen, Staveren, Hindeloopen, Bolsward en Groningen.
Het Duitse deel voert de fietsroute o.a. door het natuurpark Wildeshauser Geest met daarin het Urwald Baumweg, door het Altes Land langs de Elbe, over de Lüneburger Heide, door het natuurpark Lauenburgische Seen en langs de rivier de Wakenitz. En natuurlijk door Hanzesteden als Bremen, Stade, Buxtehude, Lüneburg en Lübeck

Deel 2, van Lübeck naar Brandenburg of Berlijn


Dit deel van de Hanzefietsroute gaat van Lübeck naar Brandenburg via een groot aantal Hanzesteden in Noord-Duitsland, zoals Lübeck, Wismar, Rostock, Stralsund, Greifswald, Wolgast, Anklam, Prenzlau, Angermünde, Frankfurt a/d Oder, Berlijn en Brandenburg. De route is zo'n 1000 km lang en voert zo'n 400 km langs de Oostzee.
De fietsroute gaat over de steilkusten en langs de stranden van de Oostzee, over het eiland Rügen en dwars over het bosrijke eiland Usedom. Hierna gaat het over de Uckermünder Heide en dwars door de Uckermark naar de Oder en vandaar langs de meren (pingoruïnes) in de Gamengrund naar het natuurpark Märkische Schweiz rond Buckow. Met een grote bocht om Berlijn heen, door de bosrijke stroomgebieden van de rivieren de Spree en de Havel, eindigt de route in Hanzestad Brandenburg. Er zijn verschillende mogelijkheden opgenomen om wereldstad Berlijn (en Potsdam) te bezoeken.

 

Deel 3, van Brandenburg (of Berlijn) naar Zaltbommel


Deel 3 van de Hanzefietsroute gaat van Brandenburg naar Zaltbommel via een groot aantal Hanzesteden in Midden-Duitsland (Brandenburg, Tangermünde, Stendal, Magdeburg, Helmstedt, Braunschweig, Hildesheim, Hameln, Lemgo, Paderborn, Soest, Keulen) en Zuid-Nederland (Roermond en Venlo) en is zo'n 1100 km lang. In de routebeschrijving is een aanrijroute vanuit Berlijn opgenomen.

In Duitsland gaat de route door het Brandenburger Wald und Seengebied naar het stroomgebied van de rivier de Elbe en daarna door het heuvelachtige Teutoburgerwoud en het Sauerland. Het laatste gedeelte tot de Nederlandse grens gaat langs het snelstromende riviertje de Rur.
In Nederland volgt de route afwisselend de Duits-Nederlandse grens en de Maas. Bij Rossum wordt de Waal bereikt en vandaar gaat het langs de Kil van Hurwenen naar Zaltbommel. Hoewel de wegen en paden die in dit gedeelte van de route aanzienlijk beter zijn, is de route niet minder zwaar dan de eerste twee delen. Deel drie is namelijk tussen Helmstedt en Keulen een stuk heuvelachtiger, maar komt slechts éénmaal boven de 600 meter uit. De beklimmingen zijn overwegend lang en matig stijgend en waar ze wat steviger stijgen, zijn ze kort.

 

Meer informatie over deze fietsroute kunt u lezen op de site www.hanzefietsroute.nl.

 

Van deze fietsroute is een GPS-track beschikbaar.

U kunt een reactie achterlaten op deze website. Daarvoor dient u eerst in te loggen met behulp van Facebook, Google, Linkedin of Twitter. Klik rechtsboven op één van de icoontjes.

Reacties   

# Cees 16-07-2010 22:50
geen tip, wel een vraag:
Ik wil de hanzeroute in tegengestelde richting afleggen: dus beginnen in Zaltbommel en eindigen in Berlijn. Is dat makkelijk te doen met deze gidsjes?

Admin: Ja, goed mogelijk, af en toe even nadenken, maar dan kun je op de kaartjes goed fietsen.

Fietsreisorganisaties

Wilt u liever een georganiseerde reis boeken? Zoek dan hier de reisorganisatie die fietsreizen aanbiedt in het door u gewenste land.

Overnachten op vakantie

logotrekkershutten

Trekkershutten Nederland

 


Vrienden op de Fiets

 

GPS-tracks

Veel lange-afstands-fietsroutes zijn ook beschikbaar als GPS.


Bikemap.net


GPStracks.nl

gpstracks-120x60


bannerMediumTiny

GPSies.com


RouteYou.com


GPS-info.nl


GPScoordinaten.nl


GPStrails.nl

gpstrailsbanner

Vakantiewegwijzer

De Vakantiewegwijzer wijst u de weg naar uw fietsvakantie-info! 

 • Oostzeekust-fietsroute Polen

  wil het oostzee route van u kopen ? Is deze ook in het nederlands? mijn mail adres is temprementoo@gmail.com

  Lees meer ...

   
 • Onbegrensd fietsen naar Venetië

  Wij hebben het hier over de Alpe Adria Trail natuurlijk. Wij hebben tevens een stalling voor uw fietsen. U kunt ook een kijkje op onze website nemen www.hauskolbnitz.com

  Lees meer ...

   
 • Onbegrensd fietsen naar Venetië

  Ter hoogte van Etappe 8 in Kolbnitz langs de wandelroute net na de Danielsberg voeren wij onze B&B Haus Kolbnitz met gezellige bar. U kunt bij ons overnachten voor € 28,50 p.p. met ontbijt. Voor boekingen kunt u bellen naar +436505916748 of ...

  Lees meer ...